Slotenmaker Scherpenheuvel-Zichem

Raamsloten

Raamsloten: de sleutel tot een veilig huis

Inbrekers komen veelal via ramen en deuren binnen, daarom is het belangrijk om te zorgen voor goede deur en raamsloten. In dit artikel zoomen we in op raamsloten en hoe deze bijdragen aan het beveiligen van uw huis.

Raambeslagen als raamsloten

Allereerst is er het raambeslag. Bij raambeslag gaat het om de onderdelen die ervoor zorgen dat het raam open en dicht kan. Goed raambeslag draagt bij aan de functionaliteit van het raam, maar ook aan de beveiliging ervan. Er zijn verschillende soorten raambeslagen, waaronder draai-kiepbeslag en schuifbeslag. Beide soorten beslag zijn inbraak werend te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van SKG-keurmerken.

Raamsluitingen als raamsloten

Het is essentieel dat ramen ook goed afgesloten kunnen worden. Raamsluitingen spelen hierbij een belangrijke rol. Raamsluitingen zijn er in verschillende vormen; zo zijn er oplegsloten, insteeksloten en grendels. Het type raam bepaalt welk type raamsluiting geschikt is. Een insteekslot is bijvoorbeeld geschikt voor een houten raam en een oplegslot voor een kunststof raam.

De keuze voor een bepaald type raamsluiting hangt ook af van gebruiksgemak en design. Sommige sloten hebben een sleutel nodig om af te sluiten, andere kunnen worden afgesloten met een hendel of knop. Het design van het slot mag niet onderschat worden; niet alleen moet het slot bij de stijl van het raam passen, het moet ook niet te opvallend aanwezig zijn. Zo kan ongewenste aandacht worden voorkomen.

SKG-keurmerk voor uw raamsloten

Belangrijk bij de aanschaf van raamsloten is om te letten op het SKG-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan hoe inbraak werend een slot is. Het keurmerk bestaat uit drie sterren, waarbij drie sterren de hoogst mogelijke inbraak werend betekent. Het gebruik van SKG-gekeurde sloten is in veel gevallen zelfs verplicht volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Ramen op de eerste verdieping

Hoewel de meeste inbraken via de begane grond plaatsvinden, is het ook belangrijk om raamsloten aan te brengen op ramen die zich op de eerste verdieping bevinden. Inbrekers gebruiken bijvoorbeeld een ladder of klimmen via plantenbakken om toegang te verkrijgen tot deze ramen. Raamsloten op de eerste verdieping zorgen ervoor dat inbrekers niet via deze weg uw woning kunnen betreden.

Samenvatting

Goede raambeveiliging is van belang voor de veiligheid van uw huis. Raamsloten zijn hierbij een belangrijk onderdeel van de beveiliging. Er zijn verschillende soorten raamsluitingen te verkrijgen bij uw lokale slotenmaker. Ten allen tijden dragen deze bij aan het beveiligen van uw ramen. Het design van het slot is niet onderschat en moet binnen de stijl van het raam passen en niet opvallend zijn. Raamsloten op de eerste verdieping dienen ook van beveiliging te worden voorzien om inbrekers op afstand te houden.

Scroll to Top